Sovkläder

Sov bättre med ett mjukt och skönt sovplagg.

Hitta ett passande nattlinne, pyjamas eller annat plagg som du gärna kryper in i över natten med hjälp av vårt filterverktyg. Du börjar med att välja exakt det sovplagg du behöver, ex ”pyjamas” och kan sedan kombinera detta med önskemål om färg eller varumärke. Vi hämtar vårt utbud från olika butiker.

Laddar data...

Välj rätt sovkläder

Svårt att komma till ro när det är dags att somna in? Är du antingen för varm eller för kall om natten? Förmodligen har du helt enkelt inte rätt sovkläder och därför blir din nattsömn inte optimal.

I den här artikeln ger vi dig tips på kläder som är sköna att sova i samt genererar en god nattsömn. Det finns så klart även trender när det gäller sovkläder och du får ta del av stilar genom åren samt det senaste sovmodet.

Sovkläder genom tiderna

Förr var det mer fokus på att försöka sova undan nattens timmar än att ”sova gott”. Separata sovrum och sköna sängar var inget vanligt förekommande i svenska hushåll förrän på 1900-talet. Det skulle dock fortfarande endast vara ett privilegium för de som hade råd att lägga pengar på sängar och sovkläder.

Nattskjortan har använts sedan 1600-talet och under lång tid var skillnaden inte stor mellan den kvinnliga och manliga nattskjortan. Först när herrpyjamasen gjorde entré i starten av 1900-talet skulle sovkläder bli allt mer viktigt. Sakta men säkert började även den kvinnliga nattskjortan att utvecklas och förnyas till ett mer feminint plagg. Det vi idag kallar för nattlinne har sitt ursprung i den förnyade varianten av nattskjortor för kvinnor på tidigt 1900-tal.

När klädmodet började bli allt mer omtalat på 50-talet i samband med att en ny form av klädkonsumtion tog fart skulle också sovkläder bli en egen modekategori. Nya, lite mer vågade nattlinnen för kvinnor var en del av de moderna sovkläderna, liksom stilriktiga pyjamasbyxor och skjortor för män.

Idag är utbudet stort när det gäller både nattlinnen och pyjamas-set för allt från kvinnor och män till barn. Vi ger bort exklusiva nattlinnen i present och vi väljer sovkläder med kvalitetsmaterial för att garantera en skön och avkopplande nattsömn. Faktum är att en viss del i modebranschen består av aktörer som enbart skapar kläder ämnade att sova i!

Anpassning av sovkläder

I takt med att vi blivit mer införstådda över vikten av att sova bra om natten har också intresset för sovkläder vuxit till sig. Material och design spelar en större roll idag än tidigare och är ofta en direkt faktor som påverkar valet av köp. Det görs studier med syftet att ta fram bevis för vilken typ av plagg och material som genererar den bästa nattsömnen. För är det något som används inom marknadsföringen av den här kategorin modekläder är det plaggens fördelar.

En skön och bekväm passform är så klart det vi alla letar efter när det gäller sovkläder och uppfyller plaggen dessutom en teknisk funktion blir de än mer optimala. Textilier som ”andas” eller anpassar sig till temperaturer så som pyjamaskläder som värmer skönt på vintern eller luftiga nattlinnen om sommaren.

Trendiga sovkläder

Modetrenderna lever i cykler och det gäller även sovkläder där vi genom åren blivit presenterade olika stilar och designs. Just nu handlar mycket om hållbarhet och rätt material på flera plan, vilket märks tydligt ute i butikerna. Sovkläder ska idag vara bekväma och snygga, men även tillverkade i rätt material med hållbar design i fokus.

Ett stående tips när du ska köpa nya sovkläder är att värdesätta kvalitet och tillverkare som prioriterar hållbarhet. En pyjamas av bra kvalitet håller längre, vilket innebär mindre ”slit och släng” och det främjar i sin tur miljö och klimat. När det gäller färger och mönster kan du tack vare ett stort utbud hitta din favorit bland klädmärken som designar sovkläder.