Klänningar

Hitta din favoritklänning enkelt.

Vi har klänningar för alla tillfällen oavsett om det handlar om festklänningar, sommarklänningar,  korta,  långa klänningar eller enkla vardagsklänningar. Du kan söka på alla möjliga färger och varumärken. Spara produkter du gillar så sparas de i din webbläsare utan att du ens behöver skapa något konto. Det gör det betydligt enklare att hålla koll på klänningarna du gillar bäst. Klicka sedan på hjärtat längst upp på sidan för att få fram dina val –  då får du även fram aktuella rabattkoder som du kan använda dig av vid ditt köp.

Laddar data...
Skjortklänning (Vince, gul)
Vince skjortklänning
762:-
Maxiklänning (bonprix, svart)
Bonprix maxiklänning
249:-
Midiklänning (Jil Sander, vit)
Jil Sander midiklänning
3295:-
Klänning (bonprix, blå)
Bonprix klänning
199:-
Klänning (Giuliva Heritage, grå)
Giuliva Heritage klänning
2981:-
Tunika (bonprix, svart)
Bonprix tunika
399:-
Fodralklänning (Parisian, lila)
Parisian fodralklänning
227:-
Maxiklänning (Vila, obestämd)
Vila maxiklänning
399:-
Kort klänning (Zoey, obestämd)
Zoey kort klänning
629:-
Maxiklänning (Vero Moda, obestämd)
Vero Moda maxiklänning
299:-
Maxiklänning (Saint Tropez, blommig)
Saint Tropez maxiklänning
899:-
Maxiklänning (Cream, leopard)
Cream maxiklänning
559:-
Festklänning (RESIDUS, obestämd)
RESIDUS festklänning
2239:-
Klänning (Marchesa Notte, svart)
Marchesa Notte klänning
1807:-
Kort klänning (Saint Tropez, obestämd)
Saint Tropez kort klänning
399:-

Klänningar av allehanda slag

Klänningar kan bäras året runt och vid alla tillfällen och kan kombineras med ett stort antal accessoarer som smycken, väskor, hattar och sjalar. Den ger ett fint, romantiskt eller tufft intryck och det finns modeller och mönster för alla kroppstyper, åldrar och stilar. Klänningar kan vara lite gammaldags och traditionella men också supermoderna och sexiga.

Det finns så många olika sorters klänningar att det finns en lång rad ord som beskriver dem och deras användningsområden. Brud-, afton-, bal-, gravid-, omlott- och långklänning är bara några exempel och dessutom finns ett antal uttryck som till exempel ”den lilla svarta” och ”festblåsa”. Vissa klänningar har gått till historien som Audrey Hepburns Givenchy-klänning, Jackie Kennedys Chanel-fodral och ”den där gröna” som Jennifer Lopez hade på sig på Grammygalan för 20 år sedan.

Klänningens historia

Folk har haft på sig långa klädedräkter sedan antiken och till de mest klassiska exemplen hör grekernas och romarnas fotsida plagg. Medan Atens kvinnor förväntades vara täckta från topp till tå gick spartanskorna omkring i klänningar som idag skulle kunna beskrivas som ”kort-korta”.

Under medeltiden började det dock sakta men säkert hända något med klänningarna i det att kvinnors modeller blev mer figursydda och män allt oftare hade byxor på sig. Under 1500- och 1600-talet blev klänningarna allt intrikatare och det var inte ovanligt att förmögna kvinnor bar modeller med insydda juveler och vävt guld. Stilarna förändrades efter modet och ömsom gick kvinnor omkring i enorma krinoliner, ömsom i stilrenare och rakare empire modeller. Under hela 1900-talet ändrades stilarna varje årtionde: på 50-talet gick klänningen ned på vaden, på 60-talet blev den tight och kort, på 70-talet lös, skir och bohemisk och på 80-talet färggrann och bredaxlad.

Vanliga modeller

På 2000-talet har många av de föregående årtiondenas stilar blandats ganska friskt och idag är det väldigt individuellt vad man vill ha på sig. Klänningen handlar mer om den egna personligheten än om det rådande modet och därför finns det till exempel blommiga klänningar för den romantiska, tighta spetskreationer för svartrockaren, trikåklänningar för den bekväma och retromodeller för fashionistan. På sommaren är bomull och linne allra skönast, medan kallare säsonger kräver lite tjockare material eller stickat.

Stiltips

Oavsett personlighetstyp och årstid så finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på vid val av klänning. Olika kroppsformer passar i olika klänningar och exempelvis en stor byst kan både döljas och framhävas beroende på modellen. Ska klänningen bäras till vardags så är det ofta bra att välja ett slitstarkt material och en modell som ger rörelsefrihet medan en aftonklänning kan vara lite snävare och ömtåligare. Har du små barn är det smart att välja mönstrade modeller eftersom fläckar är en del av vardagen och om du ska på ett strikt affärsmöte kan det vara klokt att välja en striktare stil.

Accessoarer gör att klänningen kan bäras på flera olika sätt. En neutral färg som kombineras med olika sjalar ger intryck av att du har flera klänningar, och ett stort halsband och ett brett skärp gör en vardagsklänning till en aftonblåsa. En kort klänning med höga stövlar ger en retrokänsla som för tankarna till 60-talet medan ett lockigt, utsläppt hår till en skir sommarmodell är vackert och naturligt. Det är just det som gör klänningar så roliga, att de kan bäras på så många sätt!