Presenttips

Doppresenter

Vid dop och namngivning vill vi gärna ge barnet en personlig gåva. Det finns oändligt många varianter och vissa kan utformas unikt för barnet eller skapas med givarens egna idéer. På NextDeal.se samlar vi rabattkoder och kampanjer tillsammans med förslag och idéer.

Klassiska gåvor

Länge har de klassiska doppresenterna bestått av bestick, sparbössor, fotoramar och askar med gravyr. Med en bred variation i design är dessa fortfarande populära och hållbara. Även föremål som ärvs inom släkten är en klassisk gåva till barnet och kan utgöras av smycken, tavlor eller hantverk.

Handavtryck och fotavtryck

Att göra handavtryck och fotavtryck är ett fint minne att spara både för barnet och föräldrarna. Avtrycken kan göras i olika sorters lera eller med färg på papper. Bilden kan ramas in eller sättas i fotoalbum. Det finns färdiga set att köpa.

Personliga smycken

Smycken kan göras personliga på olika sätt. Namnhalsband kan graveras eller kombineras med bokstavspärlor. En berlock kan fyllas med foto på barnet eller barnets familj. Vissa namn kan härröra från historiska eller kända personer som har smycken uppkallade efter sig. Även månadsstenar och stjärntecken är populära som smycken.

Leksaker och textil med barnets namn

Många leksaker kan beställas med barnets namn ingraverat. Sängkläder, handdukar, filtar och kläder kan prydas med personligt tryck eller broderi. I kombination med barnets födelsedatum, tid, längd och vikt blir presenten ett minne att spara.

Sparkonto och medlemskap

Att påbörja ett sparande för barnet är en gåva som följer med under många år framöver och kommer barnet till godo vid myndighetsdagen. Även ett medlemskap för livet kan vara en fin present om familjen har särskilda intressen.

Träd

Att låta plantera ett träd som växer i takt med barnet kan vara en speciell gåva om familjen kan tänkas bo kvar på samma plats under flera decennier. Ett fruktträd är roligt för barnet att följa och plocka från. Träd kan också planteras utomlands för att motverka avskogning.

Större set för lek

Att investera i större leksaker eller inredning till barnrum kan vara uppskattat av både föräldrar och barn om något år. Ett komplett kök eller ett dockskåp tar tid att samla på sig och innehåller många delar. Till barnrum finns serier med matchande tapet, textilier, hyllor och dekor. Gåvagnar med byggklossar, babygym, gunghäst, gåbil eller en gungställning är också större presenter som många barnfamiljer uppskattar. För inredning kan en personlig växasäng, barnstol eller pall göras fin med färg och barnets namn. En naturtrogen docka med ett set kläder och en dockvagn eller docksäng uppskattas av många barn.

Personligt pyssel

Den som är händig kan tillverka presenten efter egna idéer. Fotoalbum eller släktträd kan designas på olika sätt och även lämna plats för framtida syskon, kusiner eller partners. En bok ”om mitt liv” från mor- och farföräldrar är en oersättlig gåva som ger barnet en bit av släktens historia. Att sy ett överkast, en sänghimmel eller en trasdocka är också fint.

Böcker och prenumerationer

Att läsa för barn är ett sätt att utveckla deras fantasi och ta med dem in i en annan värld. En serie böcker av populära klassiker kommer uppskattas under många år. Det finns också en mängd bokklubbar som erbjuder prenumerationer av böcker för lämplig ålder. Personliga böcker kan också beställas där barnets och familjens namn inkluderas i en förskriven saga. Sångböcker bidrar till fina stunder tillsammans och en bok att fylla i om barnets första år samlar viktiga minnen.

Presentkort

Presentkort uppskattas av de flesta och ger familjen frihet att själva välja vad pengarna ska användas till. För familjer med sämre ekonomi kan presentkort för barnkläder och leksaksbutiker vara lämpliga. Andra presentkort kan vara till sportbutiker för barnets första cykel eller inredningsbutiker.